úterý 24. září 2013

Práce s ocaskou

Jedním z podtypů přímočarých pil jsou tak zvané ocasky, neboli šavlové pily. Pracují na stejném principu, ale jiné uspořádání jejich těla je předurčuje pro jiné práce.

  • Šavlové pily, zejména výkonnější, se drží oběma rukama: jednou rukou za obloukovou rukojeť tak, aby ukazováček dosáhl na spínač, druhou rukou za krk přímočaré pily zdola nebo shora podle druhu práce.
šavlová pila
Šavlová pila REMS Cat ANC VE
  • Prkna a desky upnuté na stole se řežou směrem k sobě, tj. opačně než s přímočarou pilou.
  • Při krácení dřeva (prken, trámů i polen) se pilou kývavě pohybuje, aby se dobře odváděly piliny. Někteří výrobci to usnadňují výkyvným ramenem, které se připevní na podpěru na řezání polen.
  • Při řezání kovů je žádoucí, aby se přímočará pila (pila ocaska) opěrnou patkou zapřela o okraj řezaného materiálu.
  • K volnému řezání ocelových nebo plastových trub je výhodné použít kleštinovou nebo řetězovou svěrku. Trubka se upne do kleštiny nebo obepne válečkovým řetězem, vázaným k opěrné patce, a šavlová pila se přitahuje do řezu, což ušetří námahu i působení vibrací.
  • Řezání zápichem lze použít u dřeva a měkčích stavebních tvárnic. Hrot listu vypnuté pily ocasky se vtlačí rukou do místa začátku řezu a teprve potom se uvede do chodu pila opatřená opěrnou patkou o povrch materiálu. List se zapichuje do materiálu mírným tlakem. U kovů a tvrdšího dřeva je nutné v počátečním bodě řezu předvrtat díru odpovídající šířce listu.
  • Při vyřezávání křivkových tvarů v překližkách, aglomerátech, v nábytkových deskách či v tabuli plechu se pila ocaska drží ve sklinu asi 10° ve směru přísuvu do řezu a nechá se klouzat opěrnou patkou po materiálu. Při řezání kovových desek je nutné list pily chladit vhodnou kapalinou. Při řezání desek z termoplastu se volí menší otáčky a zmenší se přísuv do řezu, aby se materiál nenatavoval na list.
  • Při delším přímém řezu podložených desek lze využít bok opěrné patky k vedení šavlové pily podle lišty či hranolu, který se na desku upevní truhlářskými svěrkami.
  • Pro řezání palivového dříví (polen nebo tlustých větví) na podpěře lze využít speciální výkyvný držák, umožňující řezat polena až do tloušťky 15 cm pouze jednou rukou.
 
Šavlová pila při práci
 



1 komentář:

  1. Zrovna jsem kupovala manželovi k Vánocům podobnou na https://www.ynaradi.cz/. tak doufám, že se bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat