pátek 26. dubna 2013

Standardní přímočará pila

Přímočará pila AEG STEP 1200 BX Ocelová převodová skříň s napojeným elektromotorem je zakryta plastovým pláštěm a nahoře opatřena žehličkovou rukojetí. Komutátorový vysokootáčkový elektromotor s výměnnými uhlíky a s ventilátorem se uvádí do chodu posuvným spínačem s tlačítkem pro stálý chod pily. Do táhla se upínacím šroubem s vnitřním šestihranem upíná pilový list, opřený pro zvýšení řezného přítlaku a pro lepší přesnost o nastavitelnou vodicí rolničku.

Složení a popis standardní přímočaré pily

Předkmit listu se nastavuje páčkou ve čtyřech stupních podle druhu práce a materiálu. Čím pevnější nebo tenčí materiál se má řezat, tím menší stupeň předkmitu se nastaví. Řezání v měkkém dřevu lze až o třetinu urychlit zařazením největšího předkmitu (stupeň III). Naopak při řezání kovů se předkmit vyřadí nastavením páčky do polohy "0", podobně při řezání dřeva, když záleží více na jakosti nežli na rychlosti řezu. List v takovém případě kmitá pouze nahoru a dolů. U většiny pil lze dnes nastavit předkmit za chodu. Naklápěcí saně mají na přední části nálitky pro paralelní vodítko, jehož pravítko se po nastavení zajistí utažením stavěcích šroubů. Do nich se rovněž upíná vykružovací ramínko s hrotem, které na způsob kružítka umožňuje přesné kruhové výřezy.
Přímočará pila AEG STEP 1200 BX

Přímočará pila AEG STEP 1200 BX

Kruhové výřezy jsou spojené s nebezpečím podřezání

Většina přímočarých pil má v příslušenství vykružovací ramínko, jež se upevní na místo paralelního vodítka. Na protilehlém konci je osazeno posuvnou kulisou s hrotem. Hrot lze ve výřezu kulisy posunout o několik milimetrů na stranu od osy pravítka. To proto, že list pily neřeže v rovině osy pravítka (předbíhá ji), takže při řezání menších poloměrů není řez kolmý k rovině desky - pila podřezává. List totiž nesleduje přesně tečnu kruhu či zakřivení, což se projevuje ztíženým chodem motoru, větším vytrháváním třísek, zadíráním listu a jeho vyhřátím, spojeným se ztrátou tvrdosti. Většina vykružovacích ramínek umožňuje dosáhnout největšího poloměru řezaného kruhu, (jde-li o vyříznutí kotouče nebo o obloukový výřez v desce), do 600 mm. Naopak nejmenší poloměr, který lze spolehlivě vyříznout, je 100 mm.
Podřezávání se zmírní, použijí-li se speciální úzké listy pro křivkové řezy nebo listy s rozvedenými zuby. Osvědčuje se též přibroušení hřbetu listů pod úhlem 30°. Kruhový výřez může být i zkosený. Lze tak vyřezávat i na pokos - např. kuželovité kotoučky jako podstavce. Do dřevěné nebo dřevovláknité desky či sádrokartonu lze kmitající list zaříznout i bez předvrtané díry.

Vyřezávání v ruce na pilovém stolku2

Přesné rovné i křivkové řezy umožňuje pila upevněná zespodu do přídavného stolku nebo do víceúčelového pracovního stolu. Materiál se drží v ruce a tlačí se proti ozubené části kmitajícího listu. Nahradí-li se list rašplí, lze v překližce, v akrylátové tabuli či v tenké dřevěné desce vyřezávat i jemné ornamenty. Protože list řeže při pohybu směrem k saním, orýsuje se tentokrát strana, na jejíž čistotě více záleží.

Žádné komentáře:

Okomentovat